5- GORİOT BABA VE AHVALİMİZ

Yıllar önce, Balzac’ın Goriot Baba’sını okurken, bu babanın kızlarına duyduğu aşırı sevgiyi, onların her ihtiyacını karşılamak için tüm servetini tüketişini abartılı, buna karşılık kızlarının babalarına karşı çıkarcı tavırlarını gerçeklikten uzak bulmuştum. Şimdi, iki çocuk babası olarak hissettiklerimle birlikte, çocuklarının peşinden koşup da, “her isteklerini yerine getiriyorum …” diyen anne babalar ve her geçen gün huzur evlerinin sayısının arttığına dair haberler, "bir daha okumam" dediğim Goriot Baba'yı tekrar okuttu bana. 

Karısı öldükten sonra deyim yerindeyse bütün hayatını ve servetini kızları Delphine ve Anastasie için adayan, hayatının yegane anlamı ve mutluluğu, kızlarının her isteği ve hevesini yerine getirmekten ibaret olan Goriot Baba için Paris sosyetesinden bir kadın şöyle diyordu: 

“Yüreğimiz bir hazinedir. Onu bir çırpıda boşaltırsanız iflas edersiniz. Meteliksiz kalan bir kimseyi asla bağışlamadığımız gibi, bir duyguyu da, ta derinlerine kadar kendini ortaya vurduğu için asla hoş görmeyiz. Bu baba her şeyini vermişti. Yirmi yıl boyunca yüreğini, sonsuz sevgisini vermişti. Bir günde de bütün servetini vermişti. Limonun suyunu iyice sıkıp attıktan sonra, kızları boş kabuğu sokak köşelerinde bıraktılar.” (Goriot Baba/Balzac Sosyal Yayınları Nesrin Altınova Çevirisi, 2001, Sy:104)

Dün ataerkil bir toplumduk. Bu gün neredeyse çocukerkil bir topluma geçiş yaptık. Hiçbir sorumluluk ve sorgulama süzgecinden geçirmeden çocukların istek ve arzularının karşılanmasına kendini memur etmiş anne ve babalar: Son nefesini verirken dahi maddi ve manevi tüm servetini harcadığı evlatları yanına gelmeyen ve kiralık bir dairede acı ve yalnızlık içinde ölen Goriod Baba nın akibeti uzak değil.

&&&

Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle. Onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger. "Rabbim! Onlar nasıl küçüklükte beni şefkatle eğitip yetiştirdilerse şimdi sen de onlara merhamet göster" diyerek dua et.  (İsra Suresi; 23,24)

&&&

Yapılan birçok araştırma, ülkemizde de her geçen gün huzur evlerinin sayısının arttığı ve yaşlanan anne ve babaların çocukları tarafından bu evlerde kimsesizliğe terk edildiğini gösteriyor. İşin acı yanı ise, bu artışın maddi yoksulluk nedeniyle değil, çocukları için her türlü fedakârlığı gösteren ve ekonomik durumu iyi olan yaşlılar tarafından, sosyal yoksunluk ve ilgisizlik nedeniyle daha çok talep ediliyor olması.

Geleneksel değerlere önem verdiğini bildiğimiz Japonya’da bile 65 yaşın üstündeki insanların, yalnızlık ve parasızlık sebebiyle, daha rahat ve sosyal bir ortamda yaşamlarını sürdürebilmek için, kendi istekleri ile basit suçlar işleyip hapse girmeye çalıştıklarına,  çoğunluğunun 75 yaş ve üstü kişilerin oluşturduğu 9 milyon kişinin yalnızlıktan olumsuz etkilendiğinin tespit edilmesi sonucunda İngiltere de “Yalnızlık Bakanlığı” nın kurulduğuna dair haberler duyduk geçen aylarda.

Yaşlı insanların yalnızlıkları yalnızca huzur evlerinde de olmuyor. Değer yargılarımız her geçen gün öylesine aşınıyor ki, aynı evde, yada aynı evde değilse bile aynı şehirde dahi olsa, ziyaret edilmeyen, oturup hal hatırı sorulamayan, ihtiyacı giderilmeyen, küçük bir tebessümden, en ufak bir ilgi ve alakadan mahrum bırakılan yaşlıların sessizce gözyaşı döktüklerini göremiyoruz. Uzak şehirler de yaşayanlar için, bir araya gelmeye imkan ve vesile olması gereken bayramlar dahi, tatil anlayışı yüzünden yaşlıların hasret ateşini söndüremiyor.

Allah sonumuzu hayreyleye.

&&&

Bu yazı evlatları tarafından ihmal edilen anne ve babalara dair oldu. Gençler, çocuklar kızmasın, anne ve babaları tarafından ihmal edilen çocuklara dair de yazacağım.

Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşça kalın.


Yunis ELMAS










Yorumlar

  1. Ne yazık ki çok haklısınız artık toplumsal normlarımız ve değerlerimiz yok olmaya başladı. Aile ilişkilerimiz bile çıkar üzerine kuruluyor. Bir umut düzelmesini bekliyoruz.
    Goriod Baba okuyacaklarım arasındaydı yorumunuzu okuyunca bir sonraki okuyacağım kitap oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Goriod Baba'yı henüz almadıysanız Cemal Süreyya çevirisini tavsiye ederim. Kitap hakkındaki yorumunuzu blogunuzda okumak isterim. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Şimdilerde devir değişti: Artık anne ve babalar tarafından ihmal edilen çocuklardan ziyade çocuklar tarafından istenmeyen anne ve babalar var maalesef. Aslında ikisinden de çok var. Ama toplumun temel çekirdeği olan aile kavramı ne yazık ki artık anlam kaybetmeye mahkum oldu ya da belki de batının empoze etme çabası neticeleniyor yavaş yavaş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aile kavramı maalesef bahsettiğiniz gibi anlamını her geçen gün daha da kaybediyor. Yorumunuz ve Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Haklısınız gerçekten aman uzulmesin sözleri altında o kadar çok yıpratılıyor ki anne baba kavramı, aile demek sanki geleneksel bir olgu haline getirildi, modernleşme çocukların her isteğini yapmak onları kavramsal olarak inanılmaz yetkilerle donatmak değil goriot baba yıllar önce okumuştum anılarım aklima geldi kaleminize sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzla yaptığınız katkı için ve Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim. Yıllar önce okumuşsanız, Goriod Baba tekrar okunmayı bekliyor o zaman.

      Sil
  4. goriod baba'yı ben de okumadım maalesef...ama alıntılar çok güzel geldi doğrusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alıntıyı beğenmişseniz Goriot Baba'yı okumanızı tavsiye ederim. Tabii, blogunuzda da kitap hakkındaki yorumunuzu okumak isterim. Kitaplara Kaçanları ziyaret edip yorum yazdığınız için teşekkürler.

      Sil
  5. Balzac sevdiğim bir yazar.Goriod Baba'yı okuyalı uzun zaman olmuş ama bıraktığı duygu hala hatırımda.Günümüzde "çocukerkil" bir topluma dönüştüğümüz konusunda haklısınız.Benim gözlemlediğim bir husus var.Bir çok ebeveyn çocukları üzerinden kendilerini ispat etme çabasındalar.Aslında bir çoğu "Ben mükemmel bir anne veya babayım "diyerek kendilerini tatmin etmek için,bir çok konuda gereksizce abartıyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne babaların çocukların üzerinden kendilerini ispat etmek konusunda o kadar haklısınız ki. Bu ilişki tarzı hem çocukları hem anne babaları tüketiyor. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  6. of ya evet şimdi çocuklar anne babalarının maaşlarını bile ellerinden alıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef. Çocukları tarafından mağdur edilen anne ve babalara neredeyse hergün haberlerde rastlamak sıradan bir hal aldı. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.

      Sil
  7. Hem kitabı merak ettim hem de yazından etkilendim. Çok güzel yazmışsın eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim. O zaman Goriot Baba'yı okuyun ve yorumunuzu blogunuzda paylaşın, birde sizden okuyalım.

      Sil
  8. yıllar önce okumuş ve bu gözle bakmamıştım , şimdi anne olarak bir daha okunası bir kitap . Çocukların da yeterince ilgi görmediğini düşünüyorum , bir çocuğa her istediğini almak onunla ilgilenmek demek değil gözümde , ve ne yazık ki insanlar erken yaşlanmaya çok meraklı ülkemizde . Yani anlattıklarınıza hem katılıyorum hem de sanki sadece bir tarafın bütün sorunların sebebi gösterilmesine katılamıyorum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette, anne babaları tarafından bazen dövülerek, ilgisiz kalınarak, bazen de satın alınan hediyeler ve sağlanan imkanlarla gösterilemeyen sevginin diyeti ödenerek çocuklarda mağdur ediliyor çoğu zaman. İnsanların ülkemizde yaşlanmaya çok meraklı olduğunu belirtmeniz benim için ufuk açıcı oldu. Özellikle katılmadığınızı belirttiğiniz düşünceleriniz için ve Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. İnşallah böyle devam etmez. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  10. ''Dün ataerkil bir toplumduk.Bu gün neredeyse çocukerkil bir topluma geçiş yaptık.''
    Mükemmel bir tespit.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Mustafa. Kitaplara Kaçanları yalnız bırakma.

      Sil
  11. Maalesef ki değerlerimiz kayboluyor ve elimizde tutamıyoruz :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaybolan değerlerimizi nasıl yeniden hayatımızın içine dahil ederiz, bunu yeni bir dil ve üslupla tekrar düşünmek ve bunun için bir şeyler yapmak lazım. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  12. Gerçekten de çocuk odaklı bir toplum olduk,çocukların her istedigi yapılıyor ancak büyüklere saygı kavramı azalıyor .Güzel bir kitap ben de yıllar önce okumuştum: )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllar önce okumuşsanız Goriot Baba diyor ki; tekrar okuyun beni. Bu defa çok farklı bir okuma olacak. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  13. Güzel ve etkileyici bir yazı kaleme almışsınız. Yazı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanları ziyaret edip yorum yazdığınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
  14. Ah keşke bulabilseler yada bulabilsek ne iyi olurdu. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. Severek ve üzülerek okudugum bir kitapti 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle ikinci okumamı bende aynı duygularla okudum.

      Sil
  16. Bu kitabı aşağı yıkarı bilsem de yeniden okuma ihtiyacı duyuyorum. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci okumayı hak ediyor. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  17. Vadideki Zambak'tan sonra biraz vakit geçsin bunu da okuyayım. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğunuzdaki yazınızda, Vadideki Zambak'ı beğenerek okuduğunuzu yazmışsınız. Umarım, Goriot Baba'yı da beğenirsiniz. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.

      Sil
  18. "Yüreğiniz bir hazinedir. Onu bir çırpıda boşaltırsanız iflas edersiniz. Meteliksiz kalan birini asla bağışlamadığımız gibi, bir duyguyu da, ta derinlerine kadar kendini ortaya vurduğu için asla bağışlamayız."
    Kaç yaşında olursak olalım öğreneceklerimiz bitmez. Kâh birbirimizden, kâh bir kitabın anlattıklarından...
    Başıma gelen onca zor yaşanmışlıklara rağmen kızım ve torunumla yaşarken, bana hiç kötü hissettirmedikleri ve beni saydıkları için önce Allah'a şükrediyorum.Yazınız çok dokundu ama gerçekler bunlar. Allah kimseye acımasız evlat vermesin. Emeğinize sağlık. Selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızınız ve torununuz ile sağlıklı ve huzurlu bir ömür yaşamanız dileği ile içten yorumunuz için teşekkür ediyorum.

      Sil
    2. Benim de sizin için aynı dileklerim var. Aileniz ve evlatlarınızla gayet huzurlu bir ömür dilerim.Çok teşekkür ediyorum.

      Sil

Yorum Gönder

EN ÇOK OKUNANLAR

GİDEBİLECEĞİ BİR YERİ OLMALI İNSANIN

KİTAPLARA KAÇANLAR

3- KELEBEK VE DALGIÇ / JEAN DOMINIQUE BAUBY

BAZEN KAYBEDERKEN KAZANIRSIN (FİLM; AŞKIN GÜCÜ / WHAT DREAMS MAY COME)

1- İVAN İLYİÇ'İN ÖLÜMÜ / TOLSTOY

4- YABAN / YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU