BİR KİTAP BİR ALINTI- 2 (VENEDİK TACİRİ)


Tema: Toplumsal Eşitsizlik ve Sonuçlarına Dair

William Shakespeare’in 1597 ile 1602 yılları arasında yazıldığı tahmin edilen Venedik Taciri adlı oyunu için, hem etnik ve dini ayrımcılık üzerinden hem de adalet sisteminin ve kanunların yorumlanması üzerinden en çok tartışılan eseridir diyebiliriz.

Olayın anlatıldığı tarihsel süreç içinde, Yahudiler gettolarda yaşamaya mahkûm edilmiş ve ancak belli işleri yapmalarına izin verilmiştir.

Soylu tüccar Antonio (Hıristiyan), tefeci Shylock’tan (Yahudi) borç almak zorunda kalır. Shylock, Antonio’yu hem sevmez hem de ona karşı içinde gizli bir intikam hissi vardır. Borcun ödenmemesi halinde, vücudunun istediği bir yerinden yarım kilo eti keseceğinin senede şart olarak eklenmesi karşılığında borcu verir. Antonio, borcun ödeneceğinden emin olduğu için bu şartı kabul eder, ancak işler beklediği gibi gitmeyince, Shylock senetteki şartın gerçekleşmesini ister. Antonio’nun  dostları, bu aşamada borcun ödenmesi için istediğinden daha fazla para teklif etseler de Shylock senetteki şartın yerine getirilmesini istemekte geri adım atmaz.

Eserde nispeten kötü karakter olarak gösterilen Shylock; kendisine “Ne olmuş yani, borcunu zamanında ödeyemezse, etini kesecek değilsin ya. Hem ne işine yarar ki bu?” diye sorulunca, uğradığı ayrımcılık ve içinde biriken intikam hissi ile şu cevabı verir: 

“Balık yemi olarak kullanılır. Hiç kimseyi doyurmasa bile, intikamımı besler. Beni aşağıladı, beni yarım milyondan etti, kaybettiklerime güldü, kazancımla alay etti, halkımı hor gördü, işlerimi engelledi, dostlarımı benden uzaklaştırdı, düşmanlarımı kışkırttı. Peki, bütün bunlara sebep neydi? Ben Yahudi'yim de ondan. Yahudi'nin gözleri yok mu? Yahudi'nin elleri, organları, bedeni, duyguları, sevgileri, tutkuları yok mu? Aynı yiyeceklerle beslenmiyor mu? Silahla yaralanınca aynı acıyı duymuyor mu? Aynı hastalıklara yakalanmıyor mu? Aynı ilaçlarla iyileşmiyor mu? Kışın soğuğunu, yazın sıcağını bir Hıristiyan gibi duymaz mıyız? Etimizi kesseniz bizim de kanımız akmaz mı? Gıdıklarsanız, gülmez miyiz? Bizi zehirleseniz ölmez miyiz? Bize haksızlık yaparsanız öcümüzü almayacak mıyız? Her şeyde benzediğimize göre, bunda da benzeyeceğiz elbette. Bir Yahudi, bir Hıristiyan'a haksızlık ederse, karşısında göreceği hoşgörü ne? İntikam. Bir Hıristiyan bir Yahudi'ye haksızlık ederse, Hıristiyan töresine göre karşılığı ne olmalı? Elbette intikam!  Bunu sizlerden öğrendim, sizlere uygulayacağım. Zarar verici bir şey, ama öğrettiklerinizden daha iyisini yapacağım.”


Venedik Taciri, William Shakespeare, 
İş Bankası Yayınları, S;53)

Shylock bu sözleriyle, dünden bugüne devam eden, ekonomik, siyasi, sosyal, sınıfsal, kültürel, ırk ve cinsiyet temelli her türlü hiyerarşi ve eşitsizliğin muktedirler tarafından yaratılmış ve boyun eğdirilmiş sahte gerçekler olduğunu, bu ayrımcılığın insanlar ve toplumlar nezdinde gizliden gizliye intikam hissini beslediğini hatırlatıyor bana.

Metin içinde özel olarak bir topluluğu ifade eden "Yahudi" ve "Hıristiyan" isimlerini çıkartıp, ayrımcılık yapan tüm failler ile ayrımcılığa uğrayan tüm mağdurları cümle içine ekleyelim ve tekrar okuyalım lütfen.  

Kitabın tamamını okuduğunuzda ise adalet sistemi ve kanunların yorumlanışı üzerine zihinsel olarak mesai harcamanız gerekecektir muhtemelen.

Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşça kalın.

YUNİS ELMAS


  
EK - Ne yazık ki, tarih boyunca sistematik bir şekilde dışlanmış, gettolarda yaşamaya mahkum edilmiş, son olarak da Nazi Almanya’sı tarafından zulme maruz kalmış bir milletin gayrı meşru şımarık çocuğu İsrail’in, 1948 yılından itibaren Filistin topraklarında yaptığı işgal ve zulüm insanlık adına en büyük kara lekedir bugün. 

Yorumlar

  1. Okuma listemde olan kitaplardan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğunuzda bloğunuz da kitap hakkındaki değerlendirmenizi de okumak isterim.

      Sil
  2. Kaleminize sağlık okuma fırsatı bulamadığım eserlerdendi.Yazinizdan sonra aklıma şu deney geldi bir maymun kafese kapatılır ortaya muz konulur maymun muza dokunacagi sırada maymuna vurulur, bir sonraki maymun gelir o da elini muza uzatır bu sefer döven kimdir ilk maymun. Acı çeken toplumlarin daha hassas ve insani olması gerekirken ne yazıkki vurmayı tercih ediyorlar . 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanızı tavsiye ederim. Verdiğiniz deney örneği çok yerinde ve tamamlayıcı oldu. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Fizikte, matematikte doğru ve yanlışa karar verebilme keyfiyeti kabul ettiğin mertebe üzerinden vuku bulur ancak. Yani matematikte 2+2=4 etmesi harezmiden beri 0 (sıfırın) kabul edilmesinden kaynaklı kabuldür. Peki insanoğlunun tabiata serpiştilidiği günden itibaren: Davranışarımızın fiili yada fikri boyutlarının doğru yanlış kabulünü belirleyecek bir metodu yokmudur? Elbette var, vijdan! Vijdanında gayet tabii bu durumda bir tanıma yani isimlendirmeye ihtiyacı var. Vijdan kendi sevdiğinin kaybında ortaya çıkan ruh hali değildir, vijdan sevmediğin biri dahi olsa onun kaybı ve üzüntüsünde sende hasıl olacak üzüntülü ruh halidir. Yahudisi,hristiyanı,müslümanı ve nice mistisizm yanlıları aslında hepinizin kitabında yazan aynı şey!!! Sadece yorumlamalarınız kendi pencerenizden yapılıyor. Kitap arşivime bir yeni tavsiyen sayıyorum, çok güzel olmuş yazın teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İbrahim, yorumun ile yaptığın katkı için teşekkür ederim. Vicdan hakkında söylediklerin çok anlamlı. Senden uzun yorumlarının devamını hep bekliyorum.

      Sil
  4. Selam.yunus hocam eline kalemine sağlık güzel bi yazı

    YanıtlaSil
  5. Yorumun ve katkın için teşekkür ederim. İnan ben de anlamış değilim.

    YanıtlaSil
  6. kırmızılı alıntı iyimiş. bu kitabı çocuk versiyonu olarak okumuştum. bi daha bakmak lazım demek ki. şilok hep ilgimi çeken bir isimdi, bu kitaptaymış demek ki, not aldım bunu. bu hasan ali yücel serisinden okudumdu bikaç kitap. sahaflarda bulmuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Shylock u bulmamıza vesile olmuşsa sevindim. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  7. Shakespearenin okuduğum üç beş kitabından biri de bu :) Tarih tekerrürden ibarettir demek istiyorum sadece :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  8. Önemli ve okunması gereken bir kitap gibi geldi bana.O döneme dair adalet sistemini anlamak açısından perspektif katar.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. Ben de tam Shakespeare kitabı paylaşmıştım :)) Bu eserini de okudum, favorim olmasa da sevmiştim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim. Shakespeare'den favori kitabınızı merak ettim doğrusu

      Sil
  10. Roller degisse de hala bu sistem var dünyada ne yazik ki. Güzel bir eseridir paylasim icin tesekkürler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara kaçanları ziyaret edip yorumunuzla katkı sağladığınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
  11. Güzel bir kitaba benziyor. Kısa zamanda okuyabilirim :)

    YanıtlaSil
  12. Hep Shakespeare'den bir kaç kitap daha okuyayım diyorum... Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Okursanız, kitap hakkındaki değerlendirmenizi bloğunuzda okumak isterim.

      Sil
  13. Tiyatro oyunlarını okumak aklıma gelmez. Yanlış hatırlamıyorsam İstanbul Devlet Tiyatrolarında izlemiştim. İlginç bir sonu vardı. İyi okumalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplar Kaçanları ziyaret edip yorum yazdığınız için teşekkür ederim.

      Sil
  14. Kitabını okuduktan sonra filmini de izlemiştim, o da güzeldir. Sevdiğim kitaplardan birisi. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende önce filmini izlemiş sonra kitabı okumuştum. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  15. İntikam,çok zarar verici bir duygu.İntikamcılara rast gelmemek dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah. Yorum ve ziyaretiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  16. Hımm.. Bir de faiz meselesi var, mesela hıristiyan antonio yahudi shylock’u bunun için eleştiriyor, o ise savunuyor kendini şu şekilde;
    Yo, kâr almamış; yani sizin bildiğiniz anlamda, Doğrudan kâr sağlamamış - bakın Yakup ne yapmış -
    “Laban'la anlaşmışlar:
    Postu ala renkli ve benekli doğan bütün kuzular Yakup'un hissesine düşecekmiş.
    Güz sonu çiftleşme zamanı gelince,
    Kızışan koyunlar koçlara yaklaşmış.
    Bu yünlü besi hayvanları çiftleşmeye başlayınca, Kurnaz çoban değneklerin kabuğunu yol yol soymuş Ve çiftleşen kızgın koyunların gözünün önüne tutmuş. O sıra gebe kalan koyunlar,
    Kuzulama zamanı ala renkli kuzu yavrulamış,
    Bunlar da Yakup'un olmuş.
    Bu bir kazanç yoluydu ve mubahtı.
    Eğer insan çalmıyorsa, kazanç mubahtır.”
    İsrailoğulları derin bir konu vesselam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bölüme tekrar bir bakayım.
      "İnsan, çalmıyorsa kazanç mubahtır."
      Paylaşım ve geri dönüş için teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

EN ÇOK OKUNANLAR

GİDEBİLECEĞİ BİR YERİ OLMALI İNSANIN

KİTAPLARA KAÇANLAR

3- KELEBEK VE DALGIÇ / JEAN DOMINIQUE BAUBY

1- İVAN İLYİÇ'İN ÖLÜMÜ / TOLSTOY

BAZEN KAYBEDERKEN KAZANIRSIN (FİLM; AŞKIN GÜCÜ / WHAT DREAMS MAY COME)

4- YABAN / YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU