EVİMİZ, CENNETİMİZ BİZİM


Dış dünyanın tüm ayartıcılığına, tehditlerine karşı bizi koruyacak, yalnızlığımızdan kurtaracak, bizi sarıp sarmalayıp, huzuru ikram edecek olan yer; yuvamız, cennetimiz, evimizdir bizim.

Adorno'nun, ‘Minima Moralia’sında “(...) modern, işlevsel konutlar, uzmanların zevksizler için imal ettiği, içlerinde yaşayanlarla hiçbir bağlantısı olmayan yaşama kutularıdır”(1) dediği, günümüzde artık insanların yalnızca ihtiyaçlarını karşılama işlevi gören, kimilerince de yatırım amacıyla alınıp satılan konutlarda huzur bulmak zor bugün.

Evlerden, engelleri birlikte aşıp, birlikte yürüyebilmekten, ortak bir mevzuu üzerinde sohbet edip, bir sofra başında toplanmaktan uzaklaşılıyor her geçen gün. Aynı çatı altında kalan insanlar birbirinden habersiz. Ebeveyn-çocuk arasındaki yabancılık, aşılmaz bir sorun olarak önümüzde duruyor.  Birçok hanede, sevgi sözleri kolayca savrulurken diğeri için en ufak bir fedakârlığa yanaşılmıyor. Sarılıp güçlü olmak varken, gizli bir iktidar savaşı yüzünden çekilen kılıçlar altında aile bağları aşınıyor, esen ilk rüzgârda çözülüp dağılıyor.

Bazen, arkadaşlarla konuşurken, aile bireyleri arasındaki iletişimsizliğe ilişkin tüm suç, bağımlısı olunan televizyonların, telefonların, bilgisayarın, internetin üzerine yıkılır. Yaşamın hızı ve zorluğu, gençlerin üzerindeki sınav baskısı, iş kaygısı, büyüklerin bitmeyen meşguliyetleri, yaşanan iletişim sorununa gerekçe gösterilir.

Suç, ileri sürülen bu gerekçelerde değil belki de. İnsanlar, çoktandır birbirlerinin varlığına, sohbetine, tecrübelerine, gülüşüne, acısına, sevincine muhtaç olduğunu unuttu aslında. Çok geç olmadan şimdi bunları hatırlamanın tam zamanı.

Son söz olarak, gün görmüş, pişmanlıklar yaşamış bir beyefendiye, Raif Efendi'ye kulak verelim o zaman; “İnsanlar birbirinin maddi yardımlarına ve paralarına değil, sevgilerine ve alakalarına muhtaçtırlar. Bu olmadıktan sonra, aile sahibi olmanın hakiki ismi, birtakım yabancılar beslemekti (2)  diyor bizlere.

Başka bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın.

Yunis ELMAS

Alıntı Yapılan Kitaplar:  
1-Minima Moralia, Thedor W. Adorno, Metis Yayınları
2-Kürk Mantolu Madonna, Sebahattin Ali, Yapı Kredi Yayınları
Fotoğraf: https://pixabay.com/tr/eller-koruyun-koruma-baba-aile-3062274/

Yorumlar

  1. Aile önemini aşılamak için önce anne-baba birlik olacak. Kendi uygulamadığın şeyi çocuğundan bekleyemezsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın. Yorumun ve katkın için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Çok güzel bir yazı bu. Emeğine, yüreğine sağlık. Raif Efendi de pek güzel söylemiş gerçekten.
    Sevgi ortamında gelişen çocuklar ve mutlu bir yuvada yaşayan erişkinler sahteye, yanlışa, çirkine kolay kolay yönelmezler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Raif Efendi bunu söylerken kendini sorguluyordu. Bize de bu tecrübeden hisse almak düştü.

      Sil
  3. Sana katılıyorum. Televizyon internet vs.. Bu araçlarının iletişimsizliğe neden olduğu yadsınamaz, ancak çoğu defa iletişimsizliğe ilişkin sorunun kendimizde başladığını gözardı ediyoruz. Yorumunun ve katkın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Günümüz konutları ile ilgili söylediğiniz maalesef çok doğru. Ev olmak dışında her işe yararlar.

    Bu arada Prens ile ilgili yazımda Siyâsetnâme'yi tavsiye ettiğiniz için teşekkürler. Benzer önerileriniz varsa sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçtığın için ben teşekkür ederim. Siyasetname ve Prens, her ikisi de farklı dönemlerde hükümdarlarına sunulmuş devlet idaresi hakkındaki kitaplar olmaları yönüyle ortak özellikler taşıyor. Ancak, felsefeleri, yazım metodu ve üslupları, dönemler itibarıyla farklılıklar taşıyor. Yazınızı okunca aklıma geldi ve sizinle paylaştım. Okuyacağınız bir kitaba vesile olacaksam ne mutlu bana.

      Sil
  5. ah ah iyi ki evlerimiz yani sığınaklarmız, adalarımız var :) yani tabiside yuva anlamında, vurguladığın gibisinden :) adorno'nun müzik ve yabancılaşma adlı kitabını okudum, çok çok iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. akıl tutulması var ivit bak o da iyi. frankfurt okulu ivit iyi bir akım kültür tarihindeee :) kitaplara kaçmak iyidiiiir :) raymond williams "kültür" kitabı da fena diil :)

      Sil
    2. Kitaplara kaçıp yorum yazdığınız ve önerileriniz için teşekkürler.

      Sil
  6. Raif Efendi'den yaptığınız alıntı muhteşem.Yazınızda da bugünün önemli sorunlarından birine değinmiş, güzel şeyler hatırlatmışsınız. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Raif Bey'den bir kaç yazıda daha bize yol göstermesini isteyeceğim. Kitaplara kaçıp yorum yazdığınız için teşekkürler.

      Sil
  7. Kürk Mantolu Madonna'da ki Raif Efendi ne de güzel söylemiş 😊Aile içinde sevgi,ilgi ,alaka herşeyden önemli. Yoksa yabancılaşma başlıyor.Çok güzel bir konuya değinmişsiniz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara kaçıp yorum paylaştığınız için teşekkürler. Mutlu bir aile kuramamış Raif Efendi kendi hayatı üzerinden konuyu çok güzel ifade etmiş.

      Sil
  8. Ev çok önemli gerçekten de, yabancılaşma da olsa kişi kendini mutlu hissedebilmeli. Kaleminize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara kaçıp yorum paylaştığınız için teşekkür ederim.

      Sil
  9. Son paragraf çok etkileyici.Parayı ve materyalist unsurları daha çok öne aldıkça giderek bir çok değeri kaybediyoruz ne yazık ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara kaçıp katkı sağladığınız için teşekkürler.

      Sil
  10. Çok etkileyici ve anlamlı bir yazı olmuş, kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  11. Raif Efendi ne güzel söylemiş. Ne kitaptı oda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten yazıyı da özetliyor. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  12. İnsan en çok vatanından ayrı düştüğünde özlüyor evini,
    Özellikle de yalnızsa yaban ellerde.
    Kıymeti kaybedilince anlaşılıyor her şeyin. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanları ziyaret ettiğiniz ve duygularınızı paylaştığınız için teşekkür ederim. Haklısınız, kaybedince anlaşılıyor her şeyin kıymeti. O zamanda çok geç oluyor çoğu zaman.

      Sil
  13. Raif Efendi benim de sevdiğim bir karakterdir. Ayrıca kesinlikle katılıyorum evimiz bizim cennetimizdir. Herkes kendi alıştığı ortamda, sevdiği kimselerle beraber çok daha rahat eder. Teşekkürler bu keyifli paylaşım için.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

EN ÇOK OKUNANLAR

GİDEBİLECEĞİ BİR YERİ OLMALI İNSANIN

KİTAPLARA KAÇANLAR

3- KELEBEK VE DALGIÇ / JEAN DOMINIQUE BAUBY

1- İVAN İLYİÇ'İN ÖLÜMÜ / TOLSTOY

BAZEN KAYBEDERKEN KAZANIRSIN (FİLM; AŞKIN GÜCÜ / WHAT DREAMS MAY COME)

4- YABAN / YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU